Proč vlastní výroba grilů aneb jak Tomáš ke grilování přišel...

Oheň mě od útlého věku fascinoval. První chuťové zážitky "z ohně" byly na roštu připravované dobroty od mého táty v podobě čevabčiči, vepřových kotlet, rožněných kuřat, jehněčích kýt... a samozřejmě i špekáčků. Ani dnes jim neodolám, obzvláště těm domácím.


Moje premiéra samostatného rožnění a to v podobě jehněčích kýt, byla v mých 18 letech pro kamarády.

Měj jsem to štěstí cestovat, poznávat jiné kultury a téměř 15 let jsem žil v USA, kolébce grilování. Ať jsem se ocitnul kdekoliv, vždy mě přitahovala úprava jídel na ohni. S návratem do Česka a grilováním pro kamarády, sousedy, oslavy a místní poutě jsem byl vystaven rozhodnutí - jaký gril je pro mě ten nejvhodnější.

Po zvážení všech pro a proti padlo rozhodnutí Off Set Smoker. (Více v sekci proč grilovat v Off Set Smokeru) . A protože jsem nebyl schopen najít vhodný smoker pro mě jako hotový výrobek a ani výrobce smokerů v Česku, nezbylo než vzít svářečku, sehnat vše na výrobu a hlavně ujít kus cesty poznání v jakém poměru vše má být.

Jak to zpravidla bývá, nikde nenajdete 100 % odpověď, jak velké topeniště, či komín a jeho délka, atd... Možná také každému vyhovuje trochu něco jiného. Výroba Smokeru je trochu jak výroba třeba kánoe na zakázku. Mnohdy se přistihnu jak sedÍm, dívám se do rozpracovaného grilu a už vidím plápolat oheň v topeništi.

Každý gril, který vyrobím, je vyráběný s láskou a vizí, že pokrmy na něm zhotovené, budou nejenom chutnat, ale že grily budou dělat radost a společnost lidem, kteří touží ochutnat něco nového, co zatím v Česku nemá dlouhou tradici.