Náhled do historie grilování a Off Set Smokerů

Původ grilování je jasný: Naši předkové objevili tepelnou úpravu jídla už dávno. V každém případě to byl oheň. V různých kulturách se pak vývoj ubíral různými směry. Kde ovšem hledat kolébku toho, co dnes nazýváme grilováním je velmi těžké.

Fakt je ten, že oficiálně, co považujeme za moderní gril, který má v té či jiné verzi mnoho lidí napříč kontinenty, ať doma vyrobený, či koupený od renomovaných výrobců, spatřil světlo světa v roce 1952 v Ilinois, USA.

Vyrobil jej svářeč George Stephen, který pracoval u Weber Brothers Metal Works z kovové bóje, kterou rozřízl napůl, spodní půlce přivařil 3 nožičky, horní půlce rukojeť a bylo hotovo.

Pro zajímavost: Grilovací brikety byly patentované v USA v roce 1897 a neoficiálně byly "vynalezeny" neb Henry Ford chtěl najít využití pro piliny a odřezky vznikající při výrobě jeho automobilů.

Jeden z prvních Off Set Smokerů byl vyroben v roce 1952, velké smokery se začaly vyrábět v roce 1970. První "sériová" výroba pak v roce 1978 - 85. Vše v Texasu. Firma Pitts & Smitts Smokery vyrábí dodnes.

V současnosti se vyrábí Off Set Smokerů mnoho druhů a velikostí. S reverzním tahem kouře, částečně či úplně tepelně izolovaným topeništěm, s přídavnou udírnou.....

Zřejmě nebude jen náhoda a módní záležitost to, že v případě BBQ soutěžích v USA se na prvních místech umísťují grilmistři, kteří používají Off Set Smokery. Stejně tak v první desítce nejlepších BBQ restaurací v Texasu používají tentýž typ grilů.

Pokud chcete ochutnat jedno z nejvíce oblíbených druhů masa v BBQ restauracích v USA - brisket (hovězí hrudí), můžete si být jisti, že bude ugrilované v Off Set Smokeru a bohužel...., budete muset vystát dlouhou frontu....